Galgo Save Belgium

Galgo Save Adoptiemenu Actueel Help Ons Onze Projecten

 

GALGO SAVE BELGIUM heeft opnieuw 5 leden van haar team naar Spanje gezonden om honden te kiezen in de opvangcentra waarmee de organisatie samenwerkt, maar ook om te zien hoe de situatie voor de galgo evolueert.

Hier volgt het verslag van onze reis.

Eerst zijn we naar Sevilla gegaan waar het  nieuwe opvangcentrum van Fundacion Benjamin Mehnert werd geopend in april 2011. Hier verblijven ongeveer 250 galgo’s afkomstig uit de regio van Sevilla en Cadiz.

We hebben eerst de ultra moderne, zeer goed ontworpen vestiging bezocht met onder andere een dierenkliniek, ziekenhuiskennels, quarantaineruimtes, een toilettageruimte, een wasserij, …

 

Dank zij de donaties die we gekregen hebben, konden we een operatietafel schenken en een machine om RX-foto’s te ontwikkelen.

 

de quarantaineruimtes

 In de opslagplaats herkenden we materiaal dat we opgestuurd hadden: manden, kussens, jassen, voedsel,…: alles wordt goed gebruikt om het welzijn van de dieren te verbeteren.

Daarna hebben we tussen de kooien gewandeld om een eerste overzicht te krijgen. De kooien zijn netjes, ruim en elke kooi biedt plaats aan twee gesteriliseerde galgo’s.

Op bepaalde momenten van de dag hebben de honden toegang tot paddocks, die om het half uur besproeid worden, in Andalousië was het immers nog 36 graden in september.

We kwamen bij kleine groepen honden die losgelaten werden binnen hun omheinde terrein; we bestudeerden en observeerden vooral hun gedrag tegenover ons en tegenover hun soortgenoten. We willen immers enkel galgo’s die zich goed in hun vel voelen, die zich op hun gemak voelen, laten overkomen uit Spanje; zo hopen we onze adopties voor bijna 100% te laten slagen. Deze honden komen dan op onze lijst van adoptiehonden maar ze zullen nog in contact gebracht worden met katten en met kleine honden om hun reacties te testen. De meer verlegen honden blijven in het opvangcentrum waar ze gesocialiseerd worden om hun terugkeer en integratie in de best mogelijke omstandigheden mogelijk te maken.

Maggie

Bizco

 

Tijdens onze wandeling werd onze aandacht getrokken door 2 zwarte galga’s, waarvan één met een beschadigd linkeroog ; het zijn 2 van de 3 honden van een 9-jarig jongetje ; de derde hond heeft hij doodgeslagen met een stok en haar lichaam in het kanaal gegooid! De wreedheden beginnen al op zeer jonge leeftijd, ze gebeuren onder het oog van vriendelijke mensen en blijven maar al te vaak onbestraft.

 

We ontmoetten ook Gory, hij mankt en heeft een grote wond aan de hals : men heeft zijn chip uitgesneden en wat Iris betreft, zij is graatmager en kreupel.

Iris

 

Gory

 

 

De dag na onze aankomst belde een zigeuner het opvangcentrum, we moeten galgo’s die hij niet meer gebruikt, gaan ophalen ; incognito nemen we deel aan de missie. We komen in het zigeunerkamp waar bouwvallige bouwsels onderdak bieden aan ogenschijnlijk kruisingen van honden, die we amper konden zien.

De zigeuner neemt ons mee naar een klein omheind terrein waar de galgo’s zijn die we moeten meenemen; ze zijn in goede conditie en ze zijn niet angstig. Voor ons vertrek komt er een groep zigeuners naar ons toe, ze lijken ons in het oog te houden.

Jara

 

Mamen

 

Yedra

 

Amapola

 

Priscela

 

Chus

 

Dominique

 

Paloma

 

 Zodra we terug in het opvangcentrum zijn, onderzoeken we de honden en zetten hen in de quarantainekooien ; nog 8 galgo’s (Chus, Paloma, Mamen, Yedra, Priscela, Jara, Dominique, Amapola) die gered zijn; we wensen hen veel geluk toe.

Deze 8 galgo's komen ter adoptie.

 

 

Na 2 volledige dagen, doorgebracht in het Andalousische opvangcentrum, gaan we richting Extremadura, waar Mariangeles, voorzitter van de FEPAEX, bestaande uit 9 opvangcentra, ons ontvangt. We doorkruisen heel de streek want de 4 opvangcentra die we bezoeken zijn ver uit elkaar gelegen. Momenteel verblijven er niet veel galgo’s, maar ze bereiden zich voor om ze massaal te kunnen opvangen want het jachtseizoen herbegint en tijdens heel die periode zullen een groot aantal honden afgedankt worden.

Tijdens onze reis in Andalousië hebben we bij verschillende gelegenheden galgo’s gezien die vrij door de straten liepen zonder dat we hen konden vangen; maar de mensen die in de opvangcentra werken, proberen hen te overhalen door hen op vaste uren en plaatsen eten te geven.

Op deze manier is het team er vorig jaar, met de hulp van Olga van Don Benito, in geslaagd om Bénita, die net jongen gekregen had, te vangen; zij geniet nu van een heerlijk leventje in Frankrijk.

 

 

 

We bezoeken een perrera in Olivenza (een dodingsstation) waar 6 galgo’s verblijven, die we kopen.

Carmen

 

Chantal

 

Olga en Lucy

 

Rafa en Alan

 

Olga

één van hen is Olga, een jonge ruwharige hond, kreupel door een niet behandelde breuk.

Onze 6 overlevenden verblijven momenteel in opvang in Spanje, ze zullen geopereerd worden, bloedafnames ondergaan en getest worden met kleine honden en katten voor ze ter adoptie geplaatst worden en ze zullen wachten op de grote reis die hen bij een liefdevolle familie zal brengen waar ze hun trieste verleden kunnen vergeten.

 

Léo

We ontmoeten Léo bij zijn opvanggezin, zijn staart is gecoupeerd, we zullen nooit weten wat hem overkomen is ; nu leeft hij gelukkig in België.

De mensen uit het zuiden bevestigen ons dat het statuut van de galgo’s in het noorden beter wordt; men begint ze te behandelen als huisdieren: ze wonen in huizen en gaan met hun baasjes wandelen.

In het zuiden heeft de dierenbescherming nog een hele weg af te leggen om de bevolking te sensibiliseren voor het dierenleed en zo de mentaliteit van hun medeburgers te doen veranderen. In Sevilla openen ze de deuren van het opvangcentrum voor kinderen of ze gaan zelf naar de klas om de kinderen te leren respect te hebben voor de dieren. En in Bajadoz organiseert Mariangeles campagnes om teefjes en katte, te laten steriliseren. Laat ons hopen dat al hun inzet vruchten zal afwerpen en dat hun verwachtingen geen ontgoochelingen worden.

Onze reis in Spanje loopt ten einde, we vertrekken vol energie : vele galgo’s rekenen op ONS en op U om een beter leven tegemoet te gaan.

 

Help ons A.U.B. door de galgo’s te adopteren, door hen te sponsoren, door opvanggezin te worden, door lid te worden van de organisatie maar ook door halsbanden, manden, propere dekens en voedsel in te zamelen.

Dank u voor uw interesse in hen, ze verdienen het.

 

Het GSB-team

 

 © Copyright vzw Scooby-Belgium, Galgo Save Belgium asbl

  www.galgosavebelgium.be   All Rights Reserved. 2008