Galgo Save Belgium

Galgo Save Adoptiemenu Actueel Help Ons Onze Projecten

 

 El Fredydo

27/09/09 tem 3/10/09

In september 2009 zond Galgo Save Belgium een actiegroep blauwe T-shirts uit: El Fredydo. Hun missie: Spaanse asielen bezoeken en verslag uitbrengen aan het team van GSB.

De eerste bezochte regio: Extremadura, meer bepaald Badajoz. Hier ontmoetten we Maria-Angeles, die aan het hoofd staat van 9 asielen (Fepaex) en enkele van haar rechterhanden: Olga, Fernando, Maria-Salud en Fatima.

We legden 600 km af in een verdord landschap van olijfbomen zover het oog reikt. Het had al meer dan 4 maanden niet meer geregend. Sommige plaatsen hadden veel weg van een wildernis, we verwachtten dan ook elk moment dat er een olifant van achter een boom zou opduiken!

 

 

 

Eerst bezochten we het asiel Prado in Don Benito, waar Olga en Fernando ons opwachtten, samen met een twintigtal honden, waaronder 4 galgo’s: Lola, Josephine, Aurora en een zwarte reu (Gaspar).

 

 

Lola

Joséfina

 

Vervolgens trokken we naar Plasencia, bij Maria-Salud. Haar kennel is tegelijk een perrera en een asiel. Dankzij haar harde werk en moed is het al 2 jaar geleden dat hier een hond werd geëuthanaseerd. Momenteel verblijven hier een honderdtal honden. We maakten kennis met Dumbo, Morito, Ivan, Pol en Fredi. De honden zitten in grote hokken die momenteel worden betegeld.

 

Maria-Salud et Pol

Dumbo

Fredi

 

 

Het derde asiel die we bezochten was die van Fatima in Guarena. Hier worden de honden liefdevol behandeld, maar er is van alles te kort, de hokken zijn in bedenkelijke staat, de grond is bezaaid met kiezels en er zijn bijna geen manden of dekens.

Hier vonden we Isis!

 

 

Bij onze terugkeer naar Maria-Angeles, ontmoetten we een gezin die Paris opvangt. Zij werd langs de weg voor een vrachtwagen gevonden. Haar poot is er erg aan toe, maar moest gelukkig niet worden geamputeerd. We volgen haar genezing via het internet.

Paris

 

Het tweede deel van onze missie in Extremadura was heel triest; we moesten namelijk perrera's(dodingsstations) bezoeken. We gingen naar de perrera van Badajoz: de honden verblijven hier 3 weken en worden vervolgens geëuthanaseerd als ze niet geadopteerd zijn. De ruimtes zijn mooi, maar worden niet goed schoongemaakt.

 

Maar het zwaarste stond ons te wachten in de perrera van Olivenza. Yvan redde hier 6 galgo’s van de dood door hen voor GSB vrij te kopen. Ze verblijven momenteel bij Rosa zodat ze er weer bovenop kunnen komen (wat zeker nodig is: foto’s ter ondersteuning) en om hen voor te bereiden op hun reis.

(Rosa in het midden)

Enkele dagen later overleed een reu, ondanks de goede zorgen die hij had gekregen. Eén reu zou dood zijn?? (tenzij hij ondertussen aan een galguero is verkocht). Twee galga’s, Salma en Gina, zijn reeds in België aangekomen. Elvis en Gala komen mee met het volgende transport.

Gala

Gina

Gala en Salma

Elvis

 

Onze missie in Badajoz liep ten einde. Tijdens een wandeling zagen we een galgo op de vlucht met een koord rond zijn hals. Het leek alsof hij al enkele maanden aan het ronddolen was. We zagen ook een galguero die zijn honden aan het voorbereiden was op de jacht door hen achter een motor te laten rennen.

In het park ontmoetten we een gezin met 2 volwassen galgo’s en 3 pups. Waarom waren ze daar? Wat gaat er van hen worden?

Tijdens ons verblijf hebben we Maria-Angeles echt leren kennen en appreciëren. Ze leidt FEPAEX met meesterhand: alle giften van voedsel, manden, dekens en materiaal worden bij haar opgeslagen en ze verdeelt alles naar gelang de behoefte. De pakjes die ze op Allerheiligen kreeg, werden naar het asiel van Fatima, momenteel het armste, gebracht.

Het geld dat we haar overmaken, wordt eveneens heel goed besteed. Alle aankopen, onkosten en uitgaven worden bewezen met facturen. We zijn er zeker van: we kunnen haar volledig vertrouwen.

 

 

Daarna trokken we naar de asielen van Andalusië. Naar Sevilla waar we Gisela en Isabel terugzagen en naar Cadix waar Rosa en Kiko werken.

Onze eerste stop was Cadix, dat tegelijk een asiel en een pension is. Hier zijn de hokken ruim en heel proper. Er zaten hier een dozijn galgo's, waaronder Zita en Darco, Sidan, Luna. Alle honden worden vertroeteld, goed gevoed en lijken gelukkig, hoewel ze natuurlijk vol ongeduld wachten op een gouden mandje in België waar ze hun trieste verleden kunnen vergeten.

Kiko (van Prodean) en Isabel (van Adopcion Animal)

Luna

Zita

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sidan

 

Rosa met één van hun galgo's

Zino en Darko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groepsfoto

Daarna bezochten we de twee asielen die door Gisela en Isabel van Adopcion Animal worden geleid.

Onderweg maakten we een tussenstop in de perrera van Sevilla. We moesten hier snel een galga ophalen vooraleer een galguero haar mee zou nemen.

Perrera van Sevilla

Wachtend op hun lot.

Onze galga Els

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Die dag werden er door Isabel nog 9 andere hondjes gered van een vreselijke dood.

We noemden haar Els en beloofden haar dat ze naar België mag komen.

In het eerste opvangcentrum zaten uitsluitend vergeten reutjes. De meeste mensen adopteren namelijk liever een teefje. De honden hebben hier veel ruimte, voedsel in overvloed en worden enorm vertroeteld. We ontmoetten er Palo, die ons de hele tijd achtervolgde.

 

Vervolgens gingen we naar het 2de opvangcentrum, waar een zeventigtal galgo’s zitten, reutjes en teefjes. De hokken zijn er ruim, de honden zijn in goede gezondheid en worden verwend door Isabel.

Pirata

Lupita

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We werden onmiddellijk gevolgd door een aantal honden, waaronder Pirata, Lupita, Patri,...

 

Els heeft alvast mooie herinneringen aan dit bezoek: alleen in het midden van een weide met een twintigtal galgo’s rond haar … een echt plezier voor de ogen!

Serguei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galga Els en Yvan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Els en Pirata

Gisela en Isabel zijn bezig met de realisatie van een groot project: een eigen viersterrenopvancentrum waar 150 galgo’s in optimale omstandigheden kunnen worden opgevangen: er zijn een quarantaineruimte, een dierenartsenpraktijk, een keuken, een wasserette, een woning voor de conciërge en grote ruimtes waar de honden kunnen lopen voorzien. De eerste taak was het maken van een 4 meter hoge afsluiting, met daarop prikkeldraad. De galguero’s zijn namelijk tot alles in staat om de honden in handen te krijgen.

Gisela verduidelijkt het bouwplan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De missie van het El Fredydo-team zat erop. Tijd om verslag uit te brengen aan het team. Er werden 7 honden uit de perrera’s gered en verschillende honden meegebracht.

Pirata ligt nu op de zetel van Els en Gino,

de galga Els heeft een thuis gevonden bij Dominique en Yvan en

Lola is bij Chantal en Frédéric,

die vol ongeduld wachten op de komst van Paris op 5 december.

 

Missie volbracht voor El Fredydo.

                                                                  

                                                          ELFREDeric Yvan Dominique

 

PS : we blijven strijden en de galgo’s helpen. De jacht eindigt in januari 2010, het moment waarop de meeste honden worden achtergelaten en mishandeld.

 

 © Copyright vzw Scooby-Belgium, Galgo Save Belgium asbl

  www.galgosavebelgium.be   All Rights Reserved. 2008