Galgo Save Belgium

Galgo Save Adoptiemenu Actueel Help Ons Onze Projecten

 

Op vakantie in Albarracin, Spanje.

Zon, zee en zware verwaarlozing !!!

 

Op 16/06 ontvingen we deze mail van de familie De Meuter uit Enghien.

 

Hallo,

 

Ik ben momenteel op vakantie in Albarracin, in de buurt van Teruel in Spanje.

We vertrokken te voet vanaf de camping en namen het pad in het gele en witte land dat leidt naar Géa de Albarracin.

Na 5 minuten stappen, kwamen we bij een gebouw waar ongeveer een tiental galgos in ondergebracht zijn. Ze zijn vastgemaakt aan korte kettingen, graatmager, vol teken en wonden.

Het gebouw is smerig, ze leven in hun uitwerpselen, dit alles verspreidt een verschrikkelijke geur.

De honden zijn niet agressief maar duidelijk zeer angstig en uitgehongerd.
Ik stuur u dit bericht om u op de hoogte te brengen van de lijdensweg van deze honden en om u te vragen of u eventueel iets zou kunnen ondernemen om deze honden te helpen.

Ik dank u bij voorbaat, bied mijn beste wensen aan en feliciteer u voor uw actie.

Familie de Meuter

 

We hebben geen seconde getwijfeld om deze arme honden te helpen, maar hoe doe je dat , ze zitten meer dan 2000 km van hier. We vroegen aan de familie om foto’s te nemen en om een exacte plaatsbeschrijing te geven.

De foto’s samen met een vertaalde versie van de plaatsbeschrijving werden doorgemaild naar onze Spaanse contactpersonen, met de boodschap om dit bericht zoveel mogelijk te verspreiden. Er kwamen veel reacties op onze mail maar niemand woonde kortbij deze plaats. We kregen de raad om een klacht in te dienen bij de SEPRONA (politie van de natuur)van Teruel. Omdat deze honden zich op privé terrein begaven.

De familie De Meuter heeft samen met verschillende grote spaanse rescueorganisaties meerdere klachten neergelegd. Er werd druk uitgeoefend zodat ze deze honden zouden bezoeken.

De Seprona heeft deze honden 2 maal bezocht , één maal zonder en 1 keer met de eigenaar. Het ging in totaal om maar liefst 19 honden (podenco’s, galgos, mix galgos en kleine hondjes). Hij kreeg een boete en men vroeg om de situatie te verbeteren voor de honden. Hij mocht ook maar max 5 honden hebben (zonder vergunning). De Seprona was niet bevoegd om de honden in beslag te nemen. Daar moest de gemeenteraad over beslissen. Zij waren niet geïnteresseerd in het leed van deze honden. Albarracin en Teruel is een zeer toeristische plaats in Spanje.

Door onze mail met foto’s werd het probleem meer en meer actueel in de streek en dat tegen de zin van de gemeenteraad want zij wilden hun stadje toch toerische aantrekkelijk houden. In plaats van dit probleem op te lossen, de honden in beslag te nemen en ze over te dragen aan asielen die bereidt waren om deze honden op te vangen. Werd de leugen verspreidt dat alle honden overgedragen waren aan een asiel.

Wij dachten direct dat ze in een dodingsstations waren gedropd. Met de hulp van Nadine een Belgische die al meer dan 20 jaar in Spanje woont en actief is in dierenbescherming konden we de leugen achterhalen.

Geen enkel asiel in de buurt van Teruel had deze honden binnengekregen. Waar waren de honden dan naartoe?  De eigenaar had alle honden verhuist naar een andere plaats omdat hij bang was van nog meer controles. We konden de honden opsporen, nog steeds in dezelfde erbarmelijk staat.

Pacma heeft zich ontfermt over deze zaak en er een advocaat opgezet. Hij was niet erg hoopvol want in deze regio is er geen wet op dierenmishandeling.

Over dit alles is meer dan 2 maanden gegaan. Alleen hieraan kan je al zien dat er geen enkel respect is voor dieren, de instanties die deze problemen moeten oplossen hebben geen macht. De gemeente probeert alles in de doofpot te steken om mensen/ jagers te beschermen. Waarschijnlijk zijn de meeste zelf ook jager en behandelen ze hun honden hetzelfde.

 

Enkele dagen geleden kregen we het laatste verslag van de SEPRONA, de eigenaar had de meeste van zijn honden verkocht of weggegeven aan vrienden/jagers, 1 was ondertussen dood, 5 werden vrijwillig afgestaan aan het asiel in Teruel (waaronder 2 galgos en 2 podenco )

Carlitos

Duque

Estrella

Junco


Zelf heeft hij nog steeds 5 honden (max toegelaten aantal zonder vergunning), die hij had laten vaccineren en een chip hebben gekregen.


Besluit =>  Hoe erg je ook een hond verwaarloosd je mag nog altijd 5 honden houden !

Hoe erg ook we kunnen enkel de 5 honden in het asiel van Teruel helpen en dat gaan we zeker doen want dat hadden we beloofd. Want deze organisatie beschikt over geen asiel en hebben weinig financiële middelen. De honden zijn ondergebracht in een hondenpension.

Galgo Save Belgium heeft 300 € + 100 € van de familie De Meuter gestort voor deze honden.

Wij zoeken zo snel mogelijk een familie voor deze 2 galgos.  Duque en carlitos worden overgebracht van het asiel in Teruel naar het onze in Sevilla.  Daar worden ze verder klaargemaakt voor adoptie.  Wanneer ze volledig zijn herstelt zullen ze naar België komen, waar we voor hen goede families zullen kiezen, zodat ze hun vreselijk verleden kunnen vergeten.

Wat de andere 3 honden betreft, 1 is geadopteerd en de 2 podenco's verblijven in een hondenpension.  GSB zal deze 2 podenco's financieel blijven steunen.
 

We willen iedereen bedanken die hiermee aan heeft meegewerkt

De familie De Meuter die deze zwaar verwaarloosde honden ontdekte en het ons meldde.

Nadine, voor al je hulp en steun.

Progalgo en vele andere spaanse rescueorganisaties om hun hulp en steun.

Al onze spaanse contactpersonen om het verspreiden van deze boodschap.

Els en Muriel van ons team voor het goed opvolgen van deze situatie

Het asiel van Teruel voor het opvangen van deze honden.

 

Samen zijn we sterk !!

 

We willen een oproep doen aan alle mensen die op vakantie gaan in Spanje.

Als jullie ook honden zien in dezelfde situatie,

 aarzel dan niet en meldt het ons !!!

 

Al zijn de Spaanse stadjes nog zo mooi, het dierenleed er is altijd en overal maar meestal goed verscholen voor de toeristen.

Als jullie de volgende keer Albarracin / Teruel bezoeken denk dan eens aan deze honden en kijk dan dat jullie deze stad nog zo mooi vinden.

 

Als je het asiel van Teruel wenst te steunen, kan je rechtstreeks een gift storten op volgend rekeningnummer :

SOCIEDAD PROTECTORA DE ANIMALES DE TERUEL

IBAN:  ES0630800001812142577614 - BIC:  BCOEESMM080
met vermelding "perros d'albarracin".

of je kan storten op de rekening van Galgo Save Belgium : 068-2442792-68 met vermelding : “ASIEL TERUEL” en dan storten wij het door.

 

Hartelijk bedankt !

Galgo Save Belgium team
 

 © Copyright vzw Scooby-Belgium, Galgo Save Belgium asbl

  www.galgosavebelgium.be   All Rights Reserved. 2008