Galgo Save Belgium

Galgo Save Adoptiemenu Actueel Help Ons Onze Projecten

 

Einde van het jachtseizoen

28/02/2010

IEDER JAAR,VOOR,TIJDENS EN NA HET JACHTSEIZOEN, worden vele galgos gedood, achtergelaten of naar de perreras gebracht.

Zoals we weten fokken de galgueros de galgos in massa, alsof het paddenstoelen zijn. In hun opinie kunnen 90 % niet gebruikt worden en de rest is uitgeput, gewond of gewoon “oud” na 2 of 3 jaar.

(Carnaval achtergelaten en vastgebonden aan de poort van het asiel)

 Ze testen de honden gedurende het weekend en degene die niet bruikbaar zijn, worden zonder voedsel of water achtergelaten om te sterven of om te ontsnappen of om overreden te worden.

Een andere manier om van ze af te komen is om ze op te hangen, vaak met de achterpoten op de grond (zogenaamd “piano” spelen) zodat ze een extra lange lijdensweg hebben of ze worden in een put gegooid waar ze van honger en dorst sterven enz.  Er zijn een heleboel methoden die deze schoften bedenken om van de honden af te komen.

(Bij deze achtergelaten galgo werd de chip verwijderd met een mes, nu is de wonde zwaar ontstoken)

Vaak wordt de chip (als ze er al één hebben) met een mes verwijderd, moesten ze gevonden worden. Vele eindigen in de perrera, vaak heel zwaar gewond en in slechte gezondheid.

 

(Castilda in de perrera /dodingsstation van Sevilla)

 

(Lara net aangekomen in het opvangcentrum)

In de omgeving van vele dorpen in Andalusië lopen honderden achtergelaten galgos in paniek rond. Het is haast onmogelijk om ze te vangen. Op een dag zullen ze gevonden worden, ofwel door auto's overreden, door honger en dorst gestorven ofwel gewond. De meeste die overleven komen in een perrera terecht waar ze gedood worden. De dierenbeschermingsasielen zitten overvol vooral aan het einde van het jachtseizoen en ze nemen geen dieren meer aan omdat er geen plaats en geen geld is.  

De situatie is heel moeilijk te verdragen. Sinds oktober hebben Isabel en ik meer dan 80 nieuwe galgos uit de perrera (dodingsstations) van Sevilla gehaald, zij bellen Isabel wanneer er nieuwe galgos van de snelweg, van de dorpen en van velden binnenkomen.  Emotioneel is het moeilijk om “nee” te zeggen wanneer ze vragen om een nieuwe hond op te halen omdat het een doodsvonnis voor deze galgo betekent, maar we moeten het aantal galgos gaan beperken want het wordt anders teveel voor Isabel die zich bezighoudt met de hele organisatie in Sevilla, omdat de accommodatie, de verzorging ( vaccinaties, onderzoeken, castraties, het behandelen van ziektes en operaties) van een groot aantal honden niet betaald kan worden en omdat we niet genoeg adoptanten vinden. Op dit moment hebben we 236 galgos in Sevilla en meer dan 50 in Cadiz.  

 

We merken geen verbetering in de situatie en dit betekent dat het aantal galgos niet verminderd. Maar er is een kleine hoop. De kosten die de galgueros voor de jacht moeten betalen is sterk gestegen. Daarom hebben sommige de jacht moeten stoppen en hun galgos achter moeten laten.

Als deze trend doorgaat dan zullen we nu meer galgos vinden maar op      middel en lange termijn zal het aantal waar we voor moeten zorgen, afnemen…..... hopelijk !!!

De kosten verhogen zou een geweldig middel zijn om de situatie te verbeteren.  Niettegenstaande, wat we dringend nodig hebben en waar al de dierenbescherming federaties in Spanje hard voor werken, zijn BETERE WETTEN EN DE CONTROLE dat ze uitgevoerd worden, twee dingen die we tot nu toe missen.  

Abrazo,

Gisela

 

Galgo Save Belgium heeft 1960 euro  gestort voor Adopcion Animal en Fundacion Benjamin Mehnert. 

 Zij verzorgen samen bijna 300 galgos.

 

HEEL HARTELIJK BEDANKT VOOR UW FANTASTISCHE HULP. Het is echt een zeer zeer grote steun in deze moeilijke tijden. Isabel en ik kunnen jullie niet met genoeg woorden bedanken voor jullie steun, zonder dit zou ons werk bijna onmogelijk zijn. Maar we weten ALLEMAAL waarom we zoveel moeite doen…. Voor de galgos die het volledig waard zijn.

NOGMAALS BEDANKT en ook bedankt dat we zo'n organisatie als die van jullie mogen hebben ontmoeten.

Gisela en Isabel

 

Als, jullie hen willen steunen om deze zeer zware kosten te dragen.

Kunnen jullie een gift storten op onze rekening  068-2442792-68 met vermelding  « galgo »

DEXIA

IBAN: BE82-0682-4427-9268

BIC (code swift): GKCCBEBB

Iedere gift is hartelijk welkom, hoe klein ook en gaat rechtstreeks naar Spanje.

BEDANKT !!!

 

 © Copyright vzw Scooby-Belgium, Galgo Save Belgium asbl

  www.galgosavebelgium.be   All Rights Reserved. 2008