dagelijkse-zorg_5f995764abab4_phpK2H6W6

Dagelijkse zorg

Hoe vaak mag je een hond wassen?

Dit is een vraag die regelmatig door hondenbezitters wordt gesteld. Wassen hoeft niet regelmatig te gebeuren. Maar als je hond in iets smerigs heeft liggen rollen en met een onplezierig luchtje rondwandelt of doordrenkt is van de modder, dan wordt het tijd om hem een bad te geven. Tegenwoordig bestaan er hondenshampoos die de natuurlijke oliën niet uit de vacht halen. Als je goed voorbereid bent, kan het heel leuk zijn voor de hond en voor jou om zijn vacht te verzorgen!

Het is belangrijk dat je speciale hondenshampoo gebruikt. De ph waarde van de mens is namelijk 5,5 en die van de hond 7,5. Des te meer naar de 0 des te zuurder. Het is van belang om met de juiste shampoo te wassen zodat de talglaag van de hond ook niet weggewassen wordt. Bij mensen zorgt deze voor de temperatuurregeling, maar bij honden biedt deze bescherming en zorgt dit ervoor dat de huid niet uitdroogt.

Je hond wassen

Laat lauwwarm water in een kuip of het bad lopen, ongeveer zoveel dat het water tot aan de knieën van de hond komt, of zet de douche aan op een, voor de hond, aangename temperatuur. Leg een badmat of handdoek in de kuip, hierdoor voorkom je dat de hond wegglijdt. Til je hond nu in de kuip, beloon hem uitbundig met je stem. Hou hem op zijn plaats met een hand en schep met de andere hand water over de vacht. De sproeikop van de douche gebruiken is ook mogelijk. Wanneer je dit doet, hou deze dan dicht bij de vacht zodat de hond niet zenuwachtig wordt. Doe er vervolgens de hondenshampoo op en wrijf deze rustig en voorzichtig door de gehele vacht. Voor de kop kun je een spons gebruiken, kijk goed uit dat er geen zeep in de ogen komt.

Gebruik vervolgens schoon, lauwwarm water om af te spoelen zodat er geen shampoo achterblijft.

Je hond afdrogen

Knijp dan het water uit de vacht voordat je met een paar handdoeken gaat afdrogen. Om het direct schudden van de hond tegen te gaan kun je hem vasthouden in zijn nekvel. Je kunt eventueel ook een haardroger gebruiken, maar zet hem op een heel lage temperatuur, blaas je hond niet in zijn gezicht en hou deze niet te dicht bij de vacht.

Belangrijk: controleer goed of de oren helemaal droog zijn, vochtige oren zijn namelijk een plek waar bacteriën zich graag nestelen.

Oren schoonmaken

Voor het schoonmaken van de oren kan je een vochtig doekje gebruiken om de oorschelp proper te maken. Met een wattenstaafje ga je te diep in het oor, waardoor je de bloedvaten en klieren stimuleert. Best dus vermijden. Gebruik een oorreinigingsmiddel dat door uw dierenarts is voorgeschreven ingeval de oren te veel oorsmeer produceren.

Tanden poetsen

Til de bovenlip van je viervoeter voorzichtig op. Zet de borstel als eerste tegen een grote hoektand. Reageert je hond goed? Poets dan voorzichtig van boven naar beneden, met roterende bewegingen. Als je de tanden hebt gepoetst, ga je verder met de kiezen. Reinig ook die van boven naar beneden. Soms moeten honden niezen tijdens het tandenpoetsen. Schrik daar niet van mocht dat bij jouw viervoeter gebeuren. Geef hem de tijd en ga vervolgens weer rustig verder. Soms is de stap van het poetsen met de vinger naar een oefenborsteltje te groot. Probeer dan te poetsen met een gaasje, dit kan als tussenoplossing werken. 

Nagels knippen

  • Voor het knippen van de nagels van voorpoot kunt u het beste uw hond laten zitten of liggen. Het knippen van de nagels van de achterpoot gaat het beste in liggende positie.
  • Met een hand neemt u de onderpoot van de hond vast, met de te knippen teen tussen duim en wijsvinger.
  • Bij een licht gekleurde nagel ziet u een roze gekleurd gedeelte en een lichter gedeelte. Het roze gedeelte bevat het “leven” van de nagel. Dit gedeelte dient u te vermijden; hierin knippen is pijnlijk en kan tot bloeding leiden. Knip de nagel af in het lichte gedeelte, een paar millimeter van het roze gedeelte af.
  • Bij donker gekleurde nagels is het lastiger te bepalen waar het leven zit. Knip eerst eventueel aanwezige lichte nagels om gevoel te krijgen waar het leven van de nagels bij uw hond zit. Gaat u de donkere nagels knippen, knip dan niet direct de nagel af, maar verhoog eerst de druk met de nageltang. Trekt uw hond de poot terug, dan zit u waarschijnlijk in het leven. Herhaal dit dat een stukje lager, totdat de hond de poot niet meer terugtrekt. 

Het verwijderen van een teek bij uw hond

Hoewel het verwijderen van een teek bij uw hond geen spoedgeval is, kunt u beter de teek direct verwijderen. Dit voorkomt de potentiële overdracht van gevaarlijke aandoeningen zoals de ziekte van Lyme. Het verwijderen van teken is vrij eenvoudig, het enige dat u nodig heeft is een tekenpincet.

  • Verwijderen met de vingers of met een normale pincet is niet aan de raden. Vaak blijft de kop van de teek in de huid. Dit kan tot wat reactie leiden.
  • Het beste kunt u de teek verwijderen met een speciaal daarvoor bedoelde tekenpincet. Er zijn verschillende varianten.
  • Verdoof de teek nooit met alcohol, juist dan braken zij hun maaginhoud in de huid van uw hond.
  • U pakt de teek met de pincet zo dicht mogelijk op de huid van uw hond, zo voorkomt u dat de kop blijft zitten.
  • Dan draait u met de pincet totdat de teek loskomt (linksom of rechtsom maakt niet uit)
  • Controleert u voordat u de teek weggooit (bijv in de gootsteen) of u de kop ook heeft verwijderd.
  • Indien de kop toch is blijven zitten, zal deze eruit moeten zweren net als een diepe splinter. Vaak ontstaat er een bult op de plaats waar een teek heeft gezeten. Dit is niet ernstig, deze bult verdwijnt vanzelf.
  • Bij ziekteverschijnselen na het hebben van teken (bijv. sloomheid/koorts/stram lopen) is het zaak snel een dierenarts te raadplegen.